Notícies CEL

17/02/2024

Ximo Alós, ja forma part de la secció Gent de Picanya

Es dedicà tota la vida a l'agricultura. Va ser secretari d'Aigües Potables. Secretari de les Cases Obreres del barri del Carmen. També va ser secretari de l'empresa Tabacalera de València. En la collita de la taronja treballava, com a cap de fusteria, del magatzem de Francisco Raga de Picanya, empresa exportadora de cítrics. Estava afiliat a la Federació Espanyola de Treballadors de la Terra (UGT), com a soci núm. 37. Era una persona que defensava els drets dels treballadors i jornalers del camp. Dirigia i actuava en el grup de teatre dels anys trenta de Picanya. Apassionat per la poesia escrivia dècimes per a les clavariesses de la Mare de Déu de Montserrat. En l'any 1930, amb Vicent Cubells ("el catorzeno"), creà una falla al carrer Colón, travessera del carrer Torrent. Ell, a més va ser autor dels versets de la falla i participà en el seu muntatge. Fou la primera falla que es plantà a Picanya.
16/02/2024

L'Art al Carrer, 2024

L’Associació Dones de Picanya presenta una nova edició de la mostra d’Art al Carrer. 12 anys de projecte feminista vinculat a l’art, on la dona és la protagonista i els balcons de Picanya conformen la millor sala d’exposicions. 31 obres noves, 13 d’artistes individuals i 15 de col·lectives, han concorregut a la convocatoria d’enguany. A totes elles es representen missatges de llibertat, sororitat, dones refugiades, bellesa o la importància de la unitat de totes al món, entre d'altres. Els missatges parlen de balcó a balcó. Les obres han sigut realitzades per artistes consolidades i amb molta trajectòria, però també per famílies, instituts, escoles o escoletes infantils, on el missatge de la coeducació és tan important. L’art al Carrer podrà passejar-se als balcons del carrer Major, des del dissabte 17 de febrer fins al 23 de març.
09/02/2024

Quiti Blat, premi Bàrbara Almenar

El 14 de febrer l'Associació Dones de Picanya amb el suport de l'Ajuntament lliurarà el premi Bàrbara Almenar. L''associació feminista ha volgut reconéixer la trajectòria de Quiti Blat Gimeno. Els guardons Bárbara Almenar Tarazona volen reconéixer a dones de Picanya valuoses en el camí cap a la consecució de la igualtat d'oportunitats entre homes i dones. Quiti Blat Gimeno, veïna de Picanya, és llicenciada en dret per la Universitat de València, màster en administració pública per l'institut Ortega i Gaset i en DEA en dret constitucional, ciència política i d'administració, a més de tindre un màster universitari en estudis interdisciplinaris de gènere. Ha sigut subdirectora general de programes de l'Institut de la Dona i més tard va arribar al lloc de directora.
02/02/2024

Giacomo Pennicchi, artista visual

Giacomo Pennicchi, nascut a Perugia (Itàlia) viu a Picanya des de fa uns quants anys. Ací ha creat diverses intervencions visuals per a l’Ajuntament de Picanya en espais públics com ara el mural “La curiositat”, en l’any 2016, a Vistabella. El mateix any 2016, va crear en el sostre del templet de l’Amistat un plànol imaginari de constel•lacions amb el final del poema “Els amants” d’Estellés. En 2022, realitza el mural anomenat “El futur” en el carrer Almassereta, a més d’un altre, “Drets de paper”, en la façana de la Casa de Cultura.
28/01/2024

Diego Mir, picanyer d'adopció, ja està a la secció Gent de Picanya

Diego Mir, il·lustrador i dissenyador gràfic ja forma part de la secció Gent de PIcanya del CEL. Diego, veí nostre, ha sigut reconegut amb alguns premis, entre els que destaquen tres Premis Laus per la campanya de la temporada 2020-2021 del Palau de la Música, atorgats anualment per l'ADG-FAD (Associació de Directors d’Art i Dissenyadors Gràfics de Catalunya), ADCV, ÑH o European Design Awards. Va dissenyar, junt amb Fase Studio, la campanya gràfica de les Falles de València 2021. La imatge de la "corxofa", ideada per a un mural prop de la V-21 de la ciutat de València per al Col·lectiu Per l'Horta, ha esdevingut un símbol de la defensa del territori valencià.
26/01/2024

Fina Garcés aporta valuosa documentació del poble

Fina Garcés, propietària de l'Hort Alba Garcés, ens ha portat avui interessants i valuoses documentacions del nostre poble entre les quals cal esmentar fotografies dels anys vint i trenta, expedients de la construcció del barri del Carmen, plànols de cases, estatuts de la Societat d'aigües potables de la Mare de Déu de Montserrat o dècimes de diverses festes. Aspectes que ben segur ens ajudaran a enllestir el llibre "El naixement d'un barri. El Carmen de Picanya".
24/01/2024

Manolo Giménez, president del Cant Timbrat

Manuel Giménez, el president de l'associació del Cant Timbrat de Picanya, ha vingut al CEL per a informar de les activitats del seu club com ara les participacions d'aquesta associació en els campionats nacionals i internacionals. Els canaris picanyers han aconseguit set campionats del món i nombrosos títols nacionals i autonòmics. Cal subratllar que el club picanyer és el més premiat de tot l'Estat Espanyol.
18/01/2024

Joaquim Bosch a Torrent

Un grup de membres del CEL va assistir el dijous 18 de gener, en el Saló d'Actes de l'Ajuntament de Torrent, a la presentació del llibre "La patria en la cartera. Pasado y presente de la corrupción en España" de Joaquim Bosch, magistrat i portaveu territorial de Jutges per a la Democràcia. El conegut jutge valencià va fer una exposició, crítica i valenta de la corrupció a l'Estat Espanyol, on va parlar del seu origen en la passada dictadura i de les deficiències estructurals de la democràcia pel que fa a aquest greu problema. Amb cites a Joan Fuster, Max Aub i d'altres intel·lectuals.
14/01/2024

40 anys del Grup de Danses Realenc

El dissabte 13 de gener, en el Centre Cultural de Picanya, es va celebrar el 40 aniversari del Grup de Danses Realenc. Acompanyaren al grup picanyer la Rondalla Faitanar i el grup de tabal i dolçaina de Picanya, companyes de viatge del Grup Realenc. Músiques, balls, indumentàries, cançons, tradicions... d'aquest grup formen part de la memòria i la història del nostre poble.
08/12/2023

El patrimoni del País Valencià: Un futur incert

El divendres 15 de desembre, a les 18'30h., a la Sala Palmireno de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València, tindrà lloc la taula rodona: "Amenaces i reptes del patrimoni local i comarcal. L'experiència dels instituts d'estudis", amb les intervencions de Zequi Castellano (Centro d'Estudios de la Serrania), Josep Vicent Frechina (Federació d'Idecos del País Valencià), Manel Pastor (IEC Hoya de Buñol-Chiva), Alfred Ramos (CEL de Picanya) i Xelo Tomàs (IDECO Camp de Túria). També s'inaugura a les 18'00h, l'exposició "Patrimoni contra les cordes".
04/12/2023

Tertúlia de La Lluna i el Grup de Dones

El passat dijous, 30 de desembre, tingué lloc la tertúlia conjunta de La Lluna i el Grup de Dones de Picanya, que des de fa set anys, se celebra, amb motiu del Dia Internacional contra la Violència de Gènere. Vora 30 persones s'aplegaren al Moma de Picanya per a participar en la tertúlia "En el context polític actual, estan en joc el dret de les dones?", amb les intervencions de Rosa Peris, diputada de les Corts Valencianes i Ángela Escribano, activista femenina i doctora en drets humans, democràcia i justícia internacional.
02/12/2023

El CEL en el VI Congrés d'Història de l'Horta Sud

El passat dissabte, 2 de desembre, el CEL de Picanya va participar en els actes i l'organització del VI Congrés d'Història de l'Horta Sud, organitzat per l'IDECO de la nostra comarca, celebrat al Castell d'Alaquàs. El tema del Congrés girava al voltant de les "Violències al llarg de la Història". Membres del CEL persentaren una ponència i diverses comunicacions. La participació va ser molt alta, més de cent persones han passat al llarg dels tres dies que ha durat el Congrés. El nostre Ajuntament de Picanya també ha donat suport al Congrés. Gràcies a les institucions i les persones que l'han fet possible. Benvingut el VII Congrés d'Història de l'Horta Sud.