CEL-GP-A0057 - FAYOS FRANCO, Òscar

FAYOS FRANCO, Òscar
FAYOS FRANCO, Òscar
(València, 1987), músic, clarinetista

Òscar Fayos Franco, sempre fascinat pel so dels clarinets alemanys, va decidir prendre la decisió de donar un canvi a la seva vida personal i sobretot professional, tot i veient les escasses possibilitats de trobar ací un treball com un músic d'orquestra simfònica. Aquest somni ha estat llarg i treballat, amb sort diversa pel camí, però sempre sense decaure i tenint molt clar quin era l'objectiu que perseguia.

En 2011, i amb tan sols 23 anys, ix de Picanya carregat d'il·lusió, preocupació i no poca incertesa. Molts han sigut els fets que han anat modelant la seva trajectòria alemanya.
Començà presentant-se a unes proves al conservatori de Hannover per poder fer un màster d'orquestra, especialitat clarinet, baix la tutela del professor Johannes Peitz. Tot i amb les grans dificultats que suposava la carència de l'idioma, va afegir la seva decisió de canviar els clarinets amb el sistema francès per uns altres, que primer li deixaren i després tingué que adquirir, amb el sistema alemany. Es diferencien en la part física de l'instrument, i que tenen una digitalització diferent, li obligà a començar des de zero. Mentrestant forma, amb tres companyies, el quartet de clarinets Magenta al qual li van concedir la beca Yehudi Menuhin, que els va oferir nombroses actuacions.
A finals de 2013 va guanyar una plaça d'academicista (els aspirants deurien tenir fins 26 anys) a la Gürzenich Orquestra (O. Filharmònica de Colònia), aconseguint un contracte per a un any. Resultà una experiència valuosíssima ja que va comptar amb una meravellosa sala de concerts, bons repertoris i uns renomenats directors convidats, com ara Vladímir Júrowski. Més tard, en 2016, guanya la plaça de clarinet solista a l'orquestra de Bremerhaven. Orquestra de l'òpera de Bremen que aborda programes simfònics, òpera, cambra, musicals i ballets. És ara quan decideix canviar-se al sistema vienès, el qual està agafant protagonisme en les orquestres alemanys. Aquest sistema té la mateixa digitalització que l'alemany, però si té algunes diferències en la física de l'instrument. És el moment de fer un viatge al Tirol per encomar una parella nova de clarinets austríacs. En aquesta època va fer col·laboracions amb orquestres, que el contracten per fer algun projecte. Destaquen l'ensemble Mini Mahler de Berlin, l'orquestra de la ràdio de Colònia (WDR) i les Filharmòniques d'Oldenburg, Dortmund, Kassel...
A finals de 2021 i immersos en plena pandèmia de la Covid, dona un gran pas i el 29 d'octubre guanya la plaça de clarinet solista a la Dessau Anhalt Philharmonic Orchestra, orquestra de més de 90 músics.
Pareix fàcil, però... encara li resta passar un any de prova i serà a l'octubre de 2022 i sense cap vot negatiu dels músics i la decisió favorable del director, quan l'orquestra decideix que ja és oficialment el clarinet solista. És ara quan algunes grans orquestres contacten amb ell perquè col·labora en algun projecte.Entre elles destaquen la Staatskapelle de Dresden i la Gewandhaus de Leipzig, dirigides per Christian Thielemann i Andris Nelsons.Tot aquest llarg camí té una màgica recompensa, saber que, encara que sempre preocupat per la responsabilitat, eixiràs a escena, apareixerà el director-a. . . . . , farà el silenci i amb la MÚSICA tot es convertirà en emocions, vida, cultura, art...