CEL-DP-A0629 - Picanya instala un memorial para las víctimas de la represión de la guerra civil y franquista.

Picanya instala un memorial para las víctimas de la represión de la guerra civil y franquista.
El monumento recoge los nombres de un sacerdote, al que mataron milicianos incontrolados, y dos ediles comunistas asesinados en la posguerra, así como cinco mujeres encarceladas y otros 16 detenidos y represaliados durante la dictadura.

11/10/2022
La plaça de la Constitució ha estat l'escenari elegit per aixecar un monument en memòria de les víctimes de la repressió en la població, tant durant la guerra civil, com en la dictadura franquista. Un total de 24 noms figuren en l'estructura de metall que va quedar instal·lada diumenge, a proposta del Centre d'Estudis Locals (CEL). El seu president, Alfred Ramos, apuntà que el col·lectiu porta anys treballant en temes de de memòria democràtica i ha publicat les biografies d'algunes de les persones represaliades. L'alcalde, Josep Almenar, recolzà la proposta des d'un principi i posteriorment, al ple no hi hagué vots en contra, que fou acceptada per tots els grups, amb l'abstenció del PP. "Un ampli consens", segons Alfred Ramos.

A l'acte assistiren un grup de descendents de la majoria de víctimes: "ara sí que s'ha fet justícia"; membres del CEL, l'artista dissenyadora: Maria Josep Planells, l'alcalde: Josep Almenar i Maria Navarro. Posteriorment Compromís realitzà una ofrena floral amb els colors de la República. A més assistiren representants de les poblacions de Panazol (França), i Markt Erlbach (Alemanya), per agermanaments europeus amb processos similars de la 2a.guerra mundial.