CEL-DP-A0702 - El mayor experto en Enric Valor aconsejó no eliminar la violencia machista en "Peret".

El mayor experto en Enric Valor aconsejó no eliminar la violencia machista en "Peret".
- Vicent Brotons evita hablar de "censura" en la supresión de un fragmento en una "rondalla", pero defiende mantener este tipo de episodios para crear "espíritu crítico". - "Ni Valor perpetró una historia de feminicidio ni la editorial ha traicionado su espíritu".

09/05/2023
La supressió d'un episodi de violència masclista que ha realitzat Edicions del Bullent en l'adaptació infantil realitzada per Jordi Raül Verdú, és un fet "anecdòtic" que, no obstant, elimina la possibilitat de "fomentar l'esperit crític" dels joves lectors, manifesta Vicent Brotons, considerat el major expert en l'obra de l'escriptor de Castalla; que va ser consultat per l'editora i li aconsellà no fer-ho. Tot i que Brotons prefereix no parlar de "censura", quan, realment, ha sigut pensar que aquest episodi de violència no era profitós per als xiquets. Joan Borja, un altre expert en l'autor, matisa: la raó "no està ni amb uns ni amb altres". Recorda que el que ha publicat Bullent no és un text de Valor, sinó de Jordi Raül Verdú per al públic infantil, i que ambdós han actualitzat una vella història universalment tipificada amb el codi ATU 1539, que també s'ha contat en altres països.

Edicions del Bullent és una editorial del País Valencià, amb seu a Picanya, creada en 1983 amb vocació d'abastir els valencians amb llibres en la seua llengua. Convoca el Premi Enric Valor de narrativa juvenil (que començà el 1980) amb l'ajuntament de Picanya i el Premi Bernat Capó de difusió de la Cultura popular amb el Museu Valencià d'Etnologia, i en publiquen altres, com el Premi Soler i Estruch de narrativa curta. Compta amb col·leccions de narrativa per als més menuts i per als més grans, i també d'assaig i de suport a l'ensenyament. És membre de l'Associació d'editors del PV i de l'Associació d'Editors en llengua Catalana. També publica en castellà sota el segell Abisal.