CEL-GP-A0018 - COLL ALAS, Pilar

COLL ALAS, Pilar
COLL ALAS, Pilar
(Gandia, 1911 - Ciutat de Mèxic, 1990). Professora.

Va nàixer en el si d’una família benestant, compromesa amb el regeneracionisme institucionista i el canvi polític. Va iniciar els estudis universitaris en la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat Central de Madrid, però els va abandonar en 1936. Quan va iniciar la carrera universitària, va ingressar en la Residència de Senyoretes de Madrid, un centre educatiu avantguardista i avançat on també s’allotjaren dues de les seues germanes. Durant aquest etapa, milità en les Joventuts Socialistes i, després de la unificació amb les Joventuts Comunistes, en les Joventuts Socialistes Unificades. La implicació i el compromís amb la lluita i la militància política, republicana i d’esquerres la va portar a militar en el Partit Comunista. En el curs 1934-1935, assumí, junt amb altres residents, l’organització en la Residència de classes de cultura general i alfabetització per a un grup de joves de la classe obrera. Després del colp d’estat, va col·laborar en tasques d’auxili a la població civil treballant en una guarderia instal·lada a la Casa de Campo per a infants malalts. En setembre de 1936, després de la destitució de María de Maeztu al capdavant de la Residència, va ser una de les elegides per a formar-hi part del nou comité directiu. A principis de 1937 s’instal·là a l’Hort de les Palmes de Picanya, on s’havia traslladat la Residència. Es va fer càrrec de la direcció del grup i de les classes de Geografia i Història i d’Història de l’Art i de la Cultura. En gener de 1938 es casà amb Julio García García. Així mateix, va assumir el càrrec de vicepresidenta de la Comissió de la Residència d’Estudiants i el de subdirectora d’aquest establiment. En 1939 va abandonar Espanya amb el marit i, després de passar per França, la República Dominicana i Cuba van arribar a Mèxic, on es van instal·lar de manera definitiva en 1941 com a asilats polítics.

Referències

FERRÚS, Wilson (2018) Modernes, lliures i preparades. El Grup Femení de la Residència d’Estudiants de Madrid en temps de guerra: l’Hort de les Palmes de Picanya (1936-1939), IDECO, Alaquàs-Perifèric Edicions, Catarroja.

FERRÚS, Wilson i RAMÍREZ, Olaya (2018) “La Residència de Senyoretes en temps de guerra (1937-1939). Una experiència d’extensió cultural i educació popular”, Educació i Història. Revista d’Història de l’Educació, núm. 31.

FERRÚS, Wilson (2018) “Una gandiana a l’avantguarda del seu temps”,

Levante-EMV (La Safor), 14 octubre de 2018, València.

  • SignaturaCEL-GP-A0018
  • RedactorFerrús Peris, Wilson