CEL-GP-A0030 - MARTÍ MORENO, Francisco

MARTÍ MORENO, Francisco
MARTÍ MORENO, Francisco
(Picanya, 1940). Ciclista.

Conegut pel malnom d’El Nene. S’inicià en el ciclisme, de la mà de Vicent Martí Company, en la Penya Ciclista Tarazona de Picanya. En 1956, formà part del Bici-Club València on va ser campió l’any 1959. El mateix any guanyà la classificació de principiants i va fer el sisé lloc en la d’aficionats de segona en la Volta a la província de València, amb l’equip Idasa-Picanya. En 1960 va obtindre la victòria absoluta en la prova nacional Vila-real-Morella-Vila-real, disputada en tres etapes, i amb la selecció valenciana va participar, amb Ramón Sáez i García Such, en el Campionat d’Espanya per regions, on acabà en cinquena posició. A finals d’any es va proclamar el millor ciclista valencià de segona categoria, amb vint-i-tres victòries. En 1961 s’incorporà a l’equip valencià Ferrys i a punt d’acabar l’any ja acumulava cinquanta victòries en la seua curta trajectòria esportiva. En 1962 va guanyar la tercera etapa de la Volta a Astúries. En 1963 guanyà a Altsasu i fou segon en les voltes per etapes de Navarra i XVI Cinturó Internacional de Catalunya; també guanyà una etapa i la Volta a Astúries, on a més guanyà l’etapa reina. A finals de 1963 va formar part de la selecció espanyola, en categoria amateur, que participà en el  Campionat Mundial de fons en carretera de Ronse (Bèlgica) i en els IV Jocs del Mediterrani de Nàpols (Itàlia). En 1964 va passar a la categoria professional amb l’equip Ferrys. Amb la selecció espanyola va córrer a França en el huité Tour del Rosselló i el Tour de Niça-Matin, on fou tercer en la classificació general, a més de guanyar-hi una etapa. Aquell mateix any guanyà, amb vint-i-quatre anys, la IV Volta a Màlaga i corregué en la Volta a Catalunya. En 1965, va quedar primer en la Volta a Tarragona i en el Campionat Regional de fons de carretera i, a més, com a part de la selecció espanyola, va guanyar una etapa contrarellotge, la quinzena, en la XV Volta a Colòmbia. Així mateix, en 1965, va quedar en desena posició en la Volta a Catalunya. Té el rècord de victòries, amb un total de sis, en el GP de la Sang de Picanya (1959- 1961 i 1963-1965). Després que el seleccionaren en 1967 per córrer la prestigiosa volta del Dauphiné, va abandonar el ciclisme, decebut, perquè li van anul·lar la participació en la prova en l’últim moment.

Referències

COSCOLLÀ, V. (1961) “Francisco Martí firme promesa del ciclismo valenciano”, Setmanari Fiesta Deportiva. Revista de los Sábados, núm. 74, 23 de desembre de 1961, València.

MARTÍ, V. (1978) Núpcies d’argent de la Penya Ciclista Tarazona (1953-1978), Penya Ciclista Tarazona, Picanya.

RAMOS, A. (2007) Ciclisme en la sang. Una història del ciclisme a Picanya, Ajuntament de Picanya, col·lecció Pont Vell d’Estudis Locals 12, Picanya.