Notícies CEL

08/12/2023

El patrimoni del País Valencià: Un futur incert

El divendres 15 de desembre, a les 18'30h., a la Sala Palmireno de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València, tindrà lloc la taula rodona: "Amenaces i reptes del patrimoni local i comarcal. L'experiència dels instituts d'estudis", amb les intervencions de Zequi Castellano (Centro d'Estudios de la Serrania), Josep Vicent Frechina (Federació d'Idecos del País Valencià), Manel Pastor (IEC Hoya de Buñol-Chiva), Alfred Ramos (CEL de Picanya) i Xelo Tomàs (IDECO Camp de Túria). També s'inaugura a les 18'00h, l'exposició "Patrimoni contra les cordes".
02/06/2023

Visita el CEL Guillem Ortí

Ens ha visitat Guillem Ortí Aparici (Picanya, 1990). És llicenciat en Administració i Direcció d'Empreses i diplomat en Ciències Empresarials. Guillem és un jove investigador del patrimoni local, que des de fa uns anys ve col·laborant amb el CEL en la recerca de materials del nostre patrimoni picanyer, com ara revistes, articles, documents timbrats, etiquetes tarongeres, fotografies... Esperem com sempre les seues noves recerques.
16/12/2022

Ja som una Associació Local

Des del dia 29 de novembre de 2022 el CEL Picanya està inscrit com a associació al registre municipal d'associacions veïnals, segons les disposicions legals pertinents. Aquesta associació cultural s'integra a les més de 50 associacions locals: clubs esportius i penyes, falles, festes, veïnals i socials, educatives, defensa dels drets dels animals, empresarials, grups polítics, religioses, voluntariat social i solidaritat, i associacions medi-ambientals.
14/12/2022

Formem part de la FEDINES PV

El Centre d'Estudis Locals de Picanya -CEL Picanya- acaba d'adherir-se a la FEDINES PV -Federació d'Instituts d'Estudis del País Valencià- i fem el número trenta-huit en aquesta xicoteta gran família. La Fedines PV naix en 1999 fruit de la necessitat de coordinar i vertebrar la feina de molts centres d'estudis locals i comarcals. La Fedines, que agrupa centres d'estudis de quasi tot el territori valencià, promou jornades de patrimoni, la trobada anual amb la Universitat de València, els premis d'investigació jove i compta amb un butlletí "Bastida", de periodicitat semestral, des d'on difondre l'activitat pròpia i la de les entitats que en formen part...
07/12/2022

El CEL Picanya nova Associació Valenciana

Amb data 10 de juny de 2022, la Direcció Territorial de la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública va inscriure en el Registre Autonòmic d'Associacions -unitat territorial de València, Secció PRIMERA- els Estatuts del Centre d'Estudis Locals de Picanya -CEL Picanya-. Previament la documentació presentada estava conformada, a més dels Estatuts, per l'Acta de Constitució de l'Associació, de data 21 d'Abril de 2022 i la relació dels components de la Junta Directiva, constituïda per Alfred Ramos (President), Josep Vicent Fayos (Vicepresident), Joan Tormo Bañuls (Secretari), José García (Tresorer), i Salvadors Mercado, Jaime Ricart, Jordi Català, Mª Victòria Navarro i Amparo Casaban (Vocals).
17/12/2021

El CEL vos felicita les festes

L'equip de persones que formen el CEL desitgen el millor a totes les picanyeres i picanyers en les festes de Nadal i l'Any Nou 2022
05/11/2021

El Centre d'Estudis Locals de Picanya estrena foto d'equip i newsletter!

Ha passat molt de temps des que ens vam poder reunir tots junts a causa de la pandèmia i ho hem celebrat actualitzant la foto del col·lectiu. A més, ja podeu apuntar-vos al butlletí del CEL per rebre al teu correu totes les novetats sobre el nostre treball! A través del següent enllaç podreu estar al dia de l'activitat del Centre d'Estudis Locals de Picanya: https://n9.cl/celpicanya #CELPicanya #Picanya #Newsletter #ButlletiCEL
19/04/2021

El CEL col·labora en la difusió del llibre 'Les alqueries de Picanya'

El llibre de Joaquín Vila-Bela, editat per l'IDECO Horta Sud, està arribant ja a tots els socis i sòcies del poble de Picanya i de la comarca. Membres del CEL i a la vegada socis d'IDECO han participat en aquesta tasca. Aquest llibre és un recorregut per les alqueries i pels horts de tarongers de Picanya que ens ajudarà a entendre els processos d'amortització i desamortització de béns, a observar l'evolució de les activitats productives i la transformació del medi rural. Trobarem, entre d'altres, el cens electoral de Picanya de 1873 i el cens de Picanya 1857.
17/04/2021

El CEL reivindica l'ús cultural de l'Hort de les Palmes de Picanya

Aquest hort de tarongers va acollir durant la guerra civil la 'Residència de Senyoretes' de Madrid. El passat dia 15, en l'article del Levante EMV signat per Laura Sena, el coordinador del CEL, Alfred Ramos, defensa la compra de l'immoble per part d'institucions públiques liderades per l'Ajuntament de Picanya, per tal d'albergar un centre cívic, biblioteca, espais per a exposicions, museu d'etnografia... i per a realitzar activitats de memòria històrica.
24/02/2021

Inaugurat el Facebook del CEL Picanya

Des del dilluns, 22 de febrer, està operatiu el Facebook del CEL Picanya i ja hem rebut un centenar de visites d'usuaris d'aquesta nova xarxa social. En ella anirem posant les notícies, documentació, llibres d'autors locals, fotografies, ... tot allò que genere el nostre col·lectiu.
08/01/2021

Presència del CEL en un article de la cartelera TÚRIA

En la cartelera Túria d'aquesta setmana, apareix l'article de Carlos López Olano -veí de Picanya- on parla de les colònies escolars de la República a Picanya, dels Horts, de Montessori i Freinet, de l'escola a l'aire lliure i del Grup Femení de la Residència d'estudiants de Madrid a l'Hort de les Palmes. El text es situa al voltant d'una imatge cedida per l'arxiu fotogràfic del Centre d'Estudis Locals de Picanya
12/12/2020

El CEL present a l'Hort de les Palmes de Picanya

El coordinador del CEL, Alfred Ramos, va intervenir junt a Josep Almenar (Alcalde de Picanya), Cristina Escrivà (Historiadora i autora del llibre "Dones plenes de somnis") i Rosa Pérez (Consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica), en l'acte d'inauguració d'un monòlit a l'Hort de les Palmes de Picanya en record del pas del Grup Femení de la Residència d'Estudiants durant la Guerra Civil (1936-1939).